Schele Notter

De uitspraak “Schele Notter” (uitgesproken als Schèlen Notter) wordt voornamelijk gebruikt om iemand te beschrijven die te diep in het glas gekeken heeft: “Na de bierbeurs kwam ’em gelàk ne schèlen notter thoas…”
Toevallig of niet, het idee voor dit biertje ontstond tijdens de NOT bierbeurs van 2018. Hoogstwaarschijnlijk door een stelletje schèle NOTters, maar dit geheel terzijde.
Bij navraag bij duizenden vrienden (echte, denkbeeldige én zatte samengeteld) vonden de meeste van hen donkere bieren te zwaar, te zoet, te … . Veel smaak, veel keuze, maar vooral veel te veel ‘te’.

Challenge accepted…

Na veel proeven, vergeten, voor de zekerheid nog eens herproeven en een “puur wetenschappelijk” bezoek aan The Beerlovers Bar (merci Ben) werden de bevindingen en voorkeuren voorgelegd aan brouwmeester Peter (brouwerij Vissenberg), die de zatte en zwaar gemarineerde bevindingen vertaald heeft naar een nieuw recept.
Kort samengevat moest het bier alles bevatten, maar niets ‘te’…

Het resultaat: een evenwichtig donker bier: niet te zoet zoals de meeste abdijbieren, een lichte toets mokka en karamel en een zachte bitterheid. Dit alles met een zachte pareling en mooie romige schuimkraag die zich pas laat zien door het flesje vanop voldoende hoogte in het glas te gieten.

Notter – Not like the Others…

Wist-je-dat…
De Schele Notter laat zich perfect mengen met de Notter1 of de Sparrijder. Probeer zelf gerust eens uit welke verhouding je het best vindt (1/3 – 1/2 – …), of misschien drink je ze liever puur? Even goed! 😉